Kapusta proklínaná i chválená

06.10.2015 16:30

Onehdy jsem v angličtině položila běžnou otázku- co jste dělala o víkendu? A nějak jsme pak se studující paní zabředly do diskuze o kapustě.

Kapusta je jídlo, které si mnozí spojují jen se školní jídelnou a fakt ji nemají rádi. U nás se kapusta jedla často- na zahradě roste pěkně :) Kousky kapustových listů babička nasekala i do směsné zeleninové polívky „co zahrada dala“, dělala kapustové karbenátky- na ty jsem recept psala tady- http://neviditelnypes.lidovky.cz/mlsotnik-letat-je-tak-krasne-dgi-/p_zviretnik.aspx?c=A080925_211240_p_zviretnik_dru

- no a taky dělala dušenou kapustu. Tu babiččinu jsem prostě milovala, moje mamka ji vaří stejně a já taky. Ale nejlepší je ta, co uvaří někdo jiný- už kvůli tomu smradu :) Kapusta se totiž musí povařit nezakrytá v osolené vodě, aby vyprchal ten smrad, a pak se ta voda slije. Povařená se dá do čisté vody, zahustí zásmažkou, přidá se pepř a česnek (dost česneku). Někdy se do kapusty zamíchají uvařené brambory, někdy se jí s chlebem. Ovšem zásadně s dobrou opečenou klobásou nebo špekáčkem.

Dotyčnou paní klobása udivila. To prý vůbec nezná! U nich se kapusta jí s houskovými knedlíky (tedy s knedlou, jak zní místní varianta) a s masem. Dobré je pečené vepřové, ale tentokrát měli na šťávě pečené hovězí. To zas udivilo mě, varianta s hovězím mi připadala exotická. A s knedlou mi to připadalo vůbec zvláštní!

A uvědomila jsem si, že kromě karbenátků a dušené kapusty vlastně jiné využití téhle zeleniny neznám. Tak bych byla ráda, kdyby mi někdo poradil, co s tou strupatou hlávkou mám udělat jiného :)