Přínos Borůvky k chodu domácnosti

18.02.2014 18:02

Všichni mi říkali, že mi pes změní život. Sama jsem zprvu netušila, do jaké míry. Dneska alespoň trochu vím.

Borůvka se k leckterým domácím činnostem postavila čelem a rázně. Boty neuklizené v botníku bylo možné potkat kdekoli- a tak posledních pár měsíců si je všichni začali mnohem víc uklízet. Ale je pravda, že zatím žádnou nerozkousala a to má všechny zuby vyměněné.

Pokud je v naší domácnosti potřeba prát, nahážu tu hromadu v koupelně na zem a postupně z ní vybírám patřičné druhy a barvy. Borůvka si hned od začátku bydlení s námi chodí na tu spoušť hrát. Vzhledem k tomu, jak je barevná, připomíná občas hledání psí slečny hádanku z časopisu typu Najdi v obrázku ukrytý předmět/zvíře, protože na strakaté hromadě se poněkud ztrácí. Ale dovede zcela neomylně najít nejšpinavější kusy prádla, které si pak nanosí na prostředek haly a žvýká je.

Štěně skvěle přispívá k rozvoji koordinace pohybů celé rodiny- zejména v kuchyni, kde se dospělí i dospívající naučili vyhýbat psové pod nohama, ať při tom dělají nebo nesou cokoli.

Vysávání koberců probíhá rychleji a častěji, je-li na koberci rozkousáno něco výrazného, zajímavého nebo nechutného. Jako příklad uvádím rozhryzaný klacek, roztrhaný balíček papírových kapesníků nebo cucky rozžvýkané buvolí kůže z psích pochutin.

Vanu dospívající děti za obvyklých okolností umývají jen s hromadou připomínek, protože obvyklá špína je pro jejich oči neviditelná, ale i oni chápou, že hlína odplavená z psích tlapek je naprosto nepřehlédnutelná.

Zostření pozornosti všech je nabíledni. Kastrol s vlažnou polévkou odložený na balkón, aby pořádně vychladl, musí být pod stálým bedlivým dozorem, protože psová se dokáže protáhnout i mezi jen pootevřenými dveřmi  a při činu je přistižena tak, že rodina jde po zvuku hlasitého chlemtání.

Zlepšení fyzického stavu a odolnosti venčících členů rodiny je jasné- rýma ani sportovní úrazy z venčení neomlouvají.

Závěrem bych ráda vyzvedla nezpochybnitelný přínos slečny Borůvky ke zrychlení dokončovacích prací na patchworkové dece. Díky jejímu objevu, že vatelín se z té neolemované deky moc hezky vyškubává a ty chomáčky pak následně poletují po místnosti, jsem hrubé prošití a olemování zvládla s plnou Borůvčí asistencí v rekordně krátkém čase jednoho nedělního odpoledne a jednoho večera.

 

Matylda

 

Vyšlo na Zvířetníku - Neviditelný Pes v březnu 2009