Smiř se s tím

20.08.2016 13:02

Byla jsem s Kačkou v obchodě. Zkoušela si tam ve výprodejích různé kousky, něco se jí líbilo, něco ne a já jsem bezradně bloumala mezi štendry a regály a hledala svou velikost, protože tenhle obchod občas má i něco ve velikosti 44. Většinou marně.

Hned na začátku utneme jednu věc- zhubnout se snažím šestnáct let. Jím tak zdravě, až je mi to odporné. Už jsem byla i na konzultaci s dietní sestrou a ta si mě vyslechla a řekla, že neví, proč nehubnu. Měla bys. Ale zřejmě máš tělo takhle nastavené a obézní nejsi. Smiř se s tím.

Tak jsem bloumala dál. A nebyla jsem sama. V obchodě a před kabinkami postávala spousta žen přes čtyřicet zhruba v mé velikosti a trpělivě čekalo, až si pubertální dcerunky vyberou nějaký ten hadřík. Viditelně je štvalo, že na štendrech visí i pěkné business oblečení, které by si rády koupily (já taky, do práce ho potřebuju), ale jejich velikost obchod jaksi nevede. Dcerunky se zatím cpaly do šatiček typu panenka Barbie, které obchod nabízel taky.

Napadlo obchodníky, že ty matky, co za své dcerušky utrácejí peníze, by jim tam těch peněz nechaly jednou tolik, kdyby měli i něco pro ně? Stát půl hodiny před kabinkou a tvářit se nadšeně nad šatičkami, mezi kterými jen puberťačky vidí rozdíl (ano, tyhle černé jsou lepší než ty černé předtím a než ty černé ještě předtím) představuje dost velkou dávku sebezapření. No, jsi matka. Smiř se s tím.

Neviditelná ruka trhu se jaksi zasekla ve chvíli, kdy měla přinést oblečení ženám nad čtyřicet. Nedej bože nad padesát a víc. Co na tom, že tyhle ženy na to už většinou mají peníze a nelítají kolem nich rozjívené pětileté děti. Našemu trhu jsou většinou ukradené.

Možná je problém v tom, že ty matky požadují jakous takous kvalitu. A tu spousta obchodů neumí. Přes trička na ramínku je vidět až do tramtárie, případně mají přední díl z pevného polyesteru bez záševků, takže se látka zastaví na poprsí a vytvoří pod ním dojem mohutného břicha, i když ho nemáte. Což si jde obléct u podprsenky velikosti jeden a půl, ale ne pět.

Zajímalo by mě, kde se bere v lidech to přesvědčení, že ženy nakupování milují? Na nákupu jídla pro rodinu nic pomilováníhodného nenacházím a v obchodech s oblečením se na mě dívají skrz prsty. Totéž říká spousta mých kamarádek, protože českých žen s velikostí 44-46 je spousta.

Takže jsi tlustá uštvaná máma přes čtyřicet a ani v těch mizerných obchodech o tebe nestojí. Smiř se s tím.

 

Publikováno na Dedeníku 2016