Dobroty na oslavu narozenin

20.02.2014 00:43

Pokud se u nás slaví narozeniny kohokoli, sejde se nejbližší rodina- 11 lidí, a to značně mlsných lidí. Obligátní jednohubky už začaly být nudné, a tak jsem vymyslela něco onačejšího. Mým věrným přítelem při přípravě se stalo listové těsto. V některých obchodech se dá koupit už rozválené, což celý postup značně urychlí. Leckteré ingredience jsou koupené, protože nachystat oslavu pro 11 lidí a 2 psy není legrace, tak se to snažím nahnat, kde se dá. Vezmeme to podle fotky zleva.

 

Kozí sýr obalený v bylinkách

Tak ten prachsprostě koupím a jen nakrájím.

 

Paštičky

Koupím kvalitní krájecí paštiku v lahůdkách. Z listového těsta vykrájím kolečka a upeču je. Po vychladnutí nakrájím paštiku na kousky, pokladu na kolečka a posypu špetkou sekaných mandlí.

 

Slaninové košíčky

Recept od známé zvířetnické mlsné huby Bubu.

Z placky listového těsta vykrájíme kolečka a vloříme do muffinkové formy nebo do papírových košíčků z pečícího papíru. Do těsta vložíme náplň a upečeme.

Náplň: špek nakrájíme na kostičky a dáme rozškvařit, přisypeme na na kostičky nakrájenou klobásu a 3-4 nakrájené cibule. Necháme pořádně zapěnit. Směsí naplníme košíčky, posypeme strouhaným sýrem a dáme péct.

 

Sýrové rolky

Z plátků tvrdého sýra, který necháme aspoň půl hodiny ležet v pokojové teplotě (ne hned po vytažení z lednice, lámal by se), nakrájíme půlky. Potřeme buď koupenou pikantní sýrovou pomazánkou, nebo si ji vyrobíme. Následně smotáme sýr do roliček.

Pomazánka: nastrouháme Eidam nahrubo, přidáme majonézu, špetku papriky- i pálivé, trochu česneku, ždibíček soli a necháme odležet, aby se to chuťově propojilo.

 

Kuřecí roláda

Vezmeme formu srnčí hřbet a vyložíme ji plátky anglické slaniny. Kořecí prsíčka nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme a vyložíme jimi formu tak, aby nám maso trošku přečuhovalo a měli jsme roládu čím „zaklopit“. Dovnitř naskládáme kousek červené kapie, rozkrájenou nožku pikantní klobásy a míchaná vejce na větším množství cibulky. Ke konci míchání vajec je zalijeme troškou vody se Solamylem, a ještě promíchneme, aby se nám vytvořila hmota, která se nebude sypat z plátků rolády ven. Přes náplň přeložíme přečnívající kousky plátků masa a dáme upéct. Po vychladnutí krájíme na plátky.

 

Košíčky s cottage cheese

 

Z listového těsta vykrájíme kolečka a dáme je do papírových košíčku. Upečeme. Jelikož se těsto nafoukne, hned po upečení do něj koncem vařečky udělám opatrně důlek. Po vychladnutí naplníme důlek koupeným cottage cheese a na vršek položíme kousek uzeného lososa.

 

Dobrou chuť přeje Matylda

 

Vyšlo na Našem Zvířetníku v lednu 2011