Hodolánka a Hladká ančka

18.02.2014 16:54

Pomalu nastává doba pobytu na chatách a chalupách. My zejména v den příjezdu míváme „něco narychlo s chlebem“, nejlépe už přivezené hotové ve velkém hrnci. O velikosti hrnce často rozhoduje přítomnost či nepřítomnost dětí- raketový start do zahrady, následně polí a přilehlých lákadel nabudí žravost i v chronickém „nimralovi“.

Buřtguláš znají všichni, ale já jsem se v manželově rodině seznámila s něčím podobným zvaným Hodolánka. Tchyně mi poskytla recept v měřítku na pětilitrový hrnec.

Takže vezmeme přiměřeně brambor a nakrájíme je na kostky. Dáme je vařit do osolené vody, kam přidáme ještě tak 3 bobkové listy (myslím velké, menší v patřičném přepočtu), 7 kuliček nového koření a 10-12 kuliček pepře. Brambory uvaříme do měkka.

V druhém hrnci (v tom pětilitrovém) uděláme světlou jíšku- někdo rád z másla, někdo ze sádla, dle chuti- a zalijeme mlékem(na tohle množství určitě víc jak litr), aby vznikla hustá „máčka“. Do téhle „máčky“ přilijeme vodu s uvařenými brambory a kořením, rozmícháme a přidáme nakrájený točený salám (v Brně zvaný čoklbuřt, tím nechci nic naznačovat o výrobním postupu). Povaříme. Tchyně ještě okyselí a trochu dosladí, my to radši jen slané. A když vám zbyde a zůstane to ležet v hrnci s tím kořením, je to ještě lepší.

Recept prý pochází od Hodolan a tohle jídlo se údajně vaří jen tam. Teď už dorazilo i k nám do Brna a musím přiznat, že ten zbytek na odležení do druhého dne zachráním málokdy.

Druhým receptem, který nabízím, je Hladká ančka. Pravda, jen polévka, ale natolik sytá, že pak už stačí jen něco méně vydatného (kéž by). V kuchařkách jsem četla jiný postup, ale tenhle je výrazně lepší.

Vezmeme dvě hrsti sušených hub, 4-6 brambor, 250 ml smetany (může být i zakysaná), 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, špetku drseného kmínu, 2 lžíce hladké mouky, 4 vejce, 1 cibuli, trochu tuku, ocet a sůl. Dáme uvařit sušené houby do půl litru vody. I s vodou přilijeme do hrnce s kořením, brambory a asi 1,5 l vody. Vařte do změknutí brambor. Mezitím si osmahněte na tuku cibulku a vyrobte na ní míchanici z vajec. Ve smetaně rozkvedlejte hladkou mouku a přilijte do polévky, povařte. Pak vmíchejte vajíčkovou smaženici- doporučuji nemíchat moc energicky, aby tam prostě zůstaly kousky. Pokud chcete, dochuťte octem.

 

Dobrou chuť přeje Matylda

 

Vyšlo na Zvířetníku - Neviditelný Pes v dubnu 2008