Kaše, kaše, kaše aneb hrnečku, vař

20.02.2014 01:04

Onehdy mě dcera s nostalgickým leskem v oku požádala k večeři o krupicovou kaši. Preferuje typ „stojí v tom lžíce“ s kakaem, cukrem a máslem. Loudila, jestli by tam nemohly být i hrudky, ale tento typ už jaksi neovládám. Krupicová kaše je vůbec zvláštní fenomén, buď ji lidé milují nebo nenávidí, málokdy k ní mají vlažný vztah. Můj vztah ke krupicové kaši je na té záporné části osy. Neměla jsem ji ráda ani jako malá a coby tradiční vánoční oběd (pastýři taky jedli kaši, když se jim zjevil anděl, praví mé chabé znalosti) jsem ji občas spolykala v množství několika lžic. Časem jsme ji vyměnili za obědovou zelňačku, i když jsme teda bez toho prasátka. Moje děti milovaly kaši s rozmačkanými jahodami, malinami nebo ostružinami.  Skořice jako příchuť tolik oblíbená nebyla.

Na rýžovou kaši mám vzpomínku poněkud tristní- vařili jsme ji na táborové základně na elektrickém vařiči ve velkém hrnci pro dvanáct hochů a dívek kolem dvaceti let, takže kotel.  Jenže se nám poněkud připálila a na dně vznikl útvar podobný uhelné sloji. Zbytek kaše nebyl jedlý ani s metrákem skořice. Od té doby jsem rýžovou kaši vyráběla pouze s krajním sebezapřením, ale dopracována do podoby rýžového nákypu se stala oblíbenou rodinnou večeří- nejlépe pokud byl proložený plátky čerstvých jablek, švestkami nebo podobným čerstvým ovocem. Kamarádka- kuchařka v mateřské školce mi prozradila, že rýžovou kaši vaří ve vodní  lázni, aby nedošlo k výskytu fosilií v hrnci, ale zatím jsme to nevyzkoušela.

Ovesná kaše mi byla v pubertě předložena dívčím časopisem jako jídlo vhodné ke zhubnutí, neboť na dlouho zasytí. Nevím, jak koho, ale já mám po ovesné kaši nebo müsli s jogurtem za tři hodiny hlad, že bych dokázala vyrvat princezně Zubejdě z ruky krajíc chleba s tvarohem a ani bych se neomluvila. Zatím jsme tedy neobjevila formu ovesné kaše, která by mi chutnala.

Takže v podstatě jediná kaše, kterou mám v oblibě,, je kaše bramborová, nejlépe s kusem uzeného a okurčičkou- ale to by mi hrneček asi neuvařil.

A jakou kaši máte rádi vy? 

 

Matylda

 

Vyšlo na Našem Zvířetníku v září 2011