Koláče s ovocem

18.02.2014 18:14

Letos zvlášť velká nadúroda rybízu ani josty nebyla, a tak jsem nevařila marmeládu, nýbrž jen pekla koláče. Pak jsem občas koupila borůvky a čekají nás ostružiny. Zbytky ovoce skončily v mrazáku, mražený rybíz všech barev (červený, bílý i černý) sypu na buchty celou zimu. Moje nejoblíbenější recepty jsou jednoduché, asi jako tenhle:

 

Koláč lehký jako pírko

1 kelímek bílého jogurtu, 1 kelímek polohrubé mouky, ½ kelímku krupicového cukru, 1 vejce, 2 lžíce oleje, ½ úrášku do pečiva, 250 g ovoce

Vypracujeme těsto. Malý plech nebo formu si vymažeme (já na malý plech většinou dám pečící papír), vysypeme moukou a rozetřeme na něj vrstvu těsta. Těsto hustě pokryjeme ovocem a zasypeme drobenkou, množství podle chuti, já jí mám ráda hodně (děti i v syrovém stavu). Upečeme, až drobenka zezlátne.

 

Někomu vadí ostřejší chuť rybízu, a tak je tenhle recept velmi vhodný:

 

Rybízový koláč

350g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 1 bílý jogurt, 250g cukru, 5 lžic oleje, trochu mléka

náplň: 1 měkký tvaroh, 2 vejce, 4 lžíce cukru, 500 g rybízu, drobenka ze 3 lžic hrubé mouky, 3 lžic cukru a vrchovaté lžíce másla

 

Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem a zaděláme jogurtem, vejcem, olejem a podle potřeby trochou mléka. Vypracujeme těsto a pomocí válečku (ale já to plácám mokrýma rukama) rozložíme na vymaštěný plech. Těsto vložíme do trouby a 15 minut zapékáme. Mezitím si umícháme tvaroh s vejci a cukrem a připravíme drobenku (pokud máme k dispozici námezdné síly mladšího věku, už jsme je k tomu dávno zapřáhli). Ochucený tvaroh naneseme na zapečené těsto, na něj rozložíme rybíz a posypeme drobenkou. Koláč vrátíme do trouby a pečeme, až drobenka zezlátne a rybíz se rozpeče.

 

Tvaroh pod rybízem sebere rybízu část té ostré chuti, proto moje děti mají tenhle koláč ve velké oblibě. No a pokud ho upeču a vezmu s sebou na bitvu, tak nejen děti, ale celý regiment:)) Loni jsem ho měla s sebou na historické akci, kde na tábořišti byla invaze mravenců. Do rána vlezli do pevně zaklapnuté krabice s buchtou a dokázali vešplhat i do pórů buchty. Ráno seděl oddíl mušketýrů kolem stolu a vyklepával mravence z buchet- řekla bych, že to bylo zcela dobové....

 

Dobrou chuť přeje Matylda

 

Vyšlo na Zvířetníku - Neviditelný Pes v září 2009