O škodlivosti zvěře domácí

20.02.2014 00:56

Češi jsou známí tím, že na poměrně nevelký národ připadá dost velký počet domácích mazlíků- koček, psů. ptactva, křečků, potkanů a další havěti běhací, létací a i plavací. Ovšem tato činnost má stejný počet odpůrců jako nadšenců. V poslední době jsme zaslechla některé argumenty, které mi připadaly až kuriózní.

1. Každá domácnost, kde je zvíře, smrdí!

V domácnosti, kde je zvíře opečováváno, klece a záchodky se čistí často, nikdo nic necítí. Je to jen o lidech, ne o zvěři (ale nevím, jak je to u fretek a tchořů a jiných podobně „voňavých“ zvířat).

2. Všude se válí ožižlané kosti!

Kosti ne, zato u nás každou chvilku někde vykoukne tenisák nebo polovykuchaný či oválený plyšák. Plyšáky pravidelně peru, problém je jen v sušení- plyšáci zavěšení na venkovním sušáku jsou rychle objeveni , psice sedí pod sušákem a žalostně vzlyká, že jsme jí oběsili pana Vlnku a pana Kuře a soba... Onehdy jsme musela hračky ze sušáku vzít, aby si sousedi nemysleli, že toho psa týrám. Jednu hračku jsme vyfénovala a ostatní tajně nacpala za žebříkové topení v koupelně. Borůvka sice zajásala, že se pan Vlnka vrátil, ale stejně venku chodila pod sušákem s podezřívavě vyvrácenou hlavou a zkoumala, kde jsou ty ostatní hračky. A pak že pes neumí počítat...

3. Psi spí s lidmi v posteli a kdoví, co tam s nimi dělají!

Potichu přiznávám, že Borůvka nám spí v nohách postele, byť jsem tvrdila, že náš pes nikdy... jo a pokud jde o to, co s ním dělám, tak si o ni za chladných nocí hřeju nohy. Kočka spává v úložném prostoru Mušketýrovy postele. S tou snad nemůžeme dělat nic.

4. Zvířata vyvolají okamžitou alergii!

S tím zkušenosti nemám. Můj syn je alergik a dcera má atopický ekzém, ovšem problém byl nakonec prokázán jinde než ve zvěři (u dcery je to např. reakce na kovy). Přesto se mě lékaři na alergo i na kožním snažili přesvědčit, abych zvířata okamžitě vyhodila, byť ještě nevěděli, co je příčinou potíží. Jen tak pro jistotu.

5. Zvířata jsou špinavá!

Podle pověry odporně špinavý potkan se čistil téměř neustále. Kočka se myje pravidelně a psa si osprchuji sama, pokud to uznám za vhodné. Přesto si nemyslím, že by zvířata byla výrazně špinavější než my- vždyť kolik špíny přineseme na botách, oblečení, na rukou a taky se jí pracně zbavujeme. K nejšpinavějším věcem se zvířata vlastně ani nedostanou- vědci tvrdí, že nejvíc bakterií je na madlech nákupních vozíků, jsou prý horší než veřejné toalety.

6. Po psech jsou všude bobky!

Ale za to snad psi až tolik nemohou, je to spíš o lidech, nemyslíte?

7. Lidi mají zvířata místo dětí!

Někdo možná ano, ale pro většinu lidí je zvíře neustále dobře naladěný společník. Můj původně nezvířecí manžel konstatoval, že ať se stane cokoli a přijede v jakékoli náladě, psice ho bouřlivě přivítá a okamžitě mu náladu zlepší. To je asi hlavní důvod, proč si lidé pořizují domácí mazlíčky. Zvíře nevyčítá, nestěžuje se, zato svou náklonnost rozdává plnými hrstmi. Proto je máme.  

 

Matylda

 

Vyšlo na Našem Zvířetníku v květnu 2011