Rychlá večeře? Vezmi vejce….

20.02.2014 01:02

Jako zaměstnaná matka s atypickou pracovní dobou pořád hledám tipy na rychlé večeře. Buď je musím bleskově stihnout já, nebo je musí zvládnout děti. Onehdy vědci prohlásili, že vejce nejsou až tak škodlivá, jak se posledních pár let tvrdilo, tudíž není třeba konzumovat jedno vejce týdně, aby zdraví bylo zachováno, a tak je míváme k večeři častěji, i když každý den taky ne.

Tady na vesnici kupuju vejce v místní drůbežárně, proto mi nedělá starosti kvalita- do stavební buňky před drůbežárnou, kde se prodávají, je prodávající paní vozí na dvoukoláku přímo z provozu. Děti vajíčka milují a oba už z nich něco umí vyrobit.

Pominu vejce vařená- ta zvládne vyrobit snad i houpací kůň. Pak nám zbývají volská oka- tak ta se dají jíst skoro ke všemu. Jako dítě jsem milovala vařené brambory promíchané s osmaženou cibulkou a k tomu volská oka, nebo volské oko se špenátem. My ke špenátu můžeme knedlíky houskové, bramborové i vařené brambory, jen se do toho špenátu musí dát dost česneku, aby nám chutnal (Pú nečte!) Ke špenátu taky děláváme omelety se šunkou- momentálně na žebříčku příloh ke špenátu vedou.

Rychlé jídlo po přiběhnutí ze školy, kde jsem se v jídelně moc nenajedla, protože celý gympl obědval o přestávkách, tudíž polévka se stihnout nedala, byl opečený kus buřta a k tomu volské oko. Určitě to zdravé nebylo, ale to nejsou ani hranolky s hamburgrem dnešních dětí, že...

Knedlík s vejci- nakrájený knedlík opeču na pánvi, zaliju vejcem a nechám ztuhnout. Velmi oblíbená krmě mých dětí, nejlépe obloženo rajčaty nebo nakrájenou červenou paprikou.

Pokud zbudou vařené těstoviny, Kubova oblíbená variace vyžaduje osmažit cibulku, na to hodit prohřát těstoviny, zalít vejcem a servírovat. Mlsnější k tomu dají na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, aby to líp vonělo.

Ale pokud jde o to, co s vejci, je mým favoritem neuspěchaná sobotní nebo nedělní snídaně, kdy si  uděláme anglickou slaninu s vejci, pár toastů s máslem a marmeládou a zapíjím pomerančovým džusem- naprosto chápu, proč jsou s tím Angličané vyhlášení. Ale chce to dostatek času na snídani, ne ranní sprint s pokukováním na hodinky, jestli už nejede vlak.

Vzhledem k tomu, že zase začal školní rok a nápady potřebuji jako sůl, co děláte jako rychlou večeři vy? 

 

Matylda

 

Vyšlo na Našem Zvířetníku v září 2011