Tousty a topinky

08.11.2016 13:51

Onehdy jsem v angličtině narazila  na věcný problém- student mi líčil, kterak měl k večeři tatarák a k němu měl... tousty? Ne, přece topinky! Notabene smažené na sádle.

Tak tady jsme došli do slepé uličky. Nepochybuji, že Angličané a Američané znají tatarák, ale s čím ho tedy jedí? Nepochybně se v některých obchodech dá koupit chleba podobný našemu, ale jejich preference jsou asi jinde...

Topinky jsou poměrně specifické jídlo. Zná je snad každý a má na ně oblíbený recept. Někdo je rád suché, jiný smažené na oleji nebo na sádle. Méně nebo více vypečené. S česnekem. Máčené ve vajíčku a smažené. Na kostky nakrájené a vložené do česnečky. Se sýrem nebo pikantní pomazánkou.

Vzpomínáte na zbojnické a ďábelské tousty? Jako úplná mláďata jsme jezdili stanovat a šermovat a ti, co bydleli na kolejích, nakupovali za stravenky tzv. studené večeře, aby nás to vyšlo levně. Na ten rok, kdy byly k večeřím jen ty dva druhy toustů, které jsme jedli denně, vzpomínám dodnes.

Můj současný favorit je verze v restauracích známá jako „selská topinka“.

Na osmaženou cibulku vhodím něco nakrájených rajčat a paprik. Podusím a přidám klobásu. Opět trochu podusím a dosolím a dopepřím (klobása někdy vydá překvapivé množství obojího). Navrstvím na topinku (já ráda očesnekovanou). Navrch položíme volské oko, zasypeme sýrem a nedivíme se, že to většina lidí jí příborem.

Klasické tousty z bílého chleba jím jen opečené a s troškou másla k líné víkendové snídani skládající se i z vajec se slaninou (pak nikomu nevadí, když se oběd zpozdí). Moje děti mají v oblibě zapečené tousty. Do toustovače dají mezi krajíčky šunku a sýr. Je-li něco navíc- plátky vajíčka natvrdo, trocha kečupu- tak může být, ale netrvají na tom. V případě, že dojde toustový chleba, jsou schopni vyrobit totéž z obyčejného. Otázka však je, jestli je to ještě toust :)

 

Dedeník 2016